Przestrzeń publiczna

Orlen
Lokalizacja: Włocławek
Powierzchnia: 2 000 m2

Nawierzchnie z płyt betonowych dopełniły charakter nowoczesnego budynku. Wykonane z większych formatów w kolorze grafitu i antracytu. Geometryczny układ kostki brukowej jest ponadczasowy, ciemna kostka podkreśla główne wejście do biurowca. Wykorzystaliśmy monochromatyczne kolory jasnej i ciemnej szarości.

Oświetlenie nawierzchni to ledy o tej samej długości co płyta betonowa, nawiązujące do architektury budynku. Zieleń ułożono w organicznych kształtach co kontrastuje z geometrycznym układem. Wykorzystaliśmy do tego stal corten, dzięki zabawą jego formą uzyskaliśmy ciekawe kształtem donice. Przy niektórych zamontowane są ławki drewniane.

Całość uzupełniają duże donice betonowe rozmieszczone nieregularnie na płycie chodnikowej.

Koncepcja projektowa

2019