Ogród rzeźba
Lokalizacja: Londyn
Powierzchnia: 800 m2

Projekt zagospodarowania przestrzeni przy nowoczesnej willi na przedmieściach Londynu, zakładał stworzenie ogrodu nawiązującego do formy budynku. Koncepcja ogrodu opiera się na kształtach geometrycznych.

W projekcie wykorzystano naturalne ukształtowanie terenu i stworzono kilka poziomów ogrodu. Pierwsza jego część znajduje się najbliżej domu i tworzy go basen wraz z tarasem wypoczynkowym. Umieszczono tam rabatę z grysem kamiennym i klonem palmowym.

Kolejny poziom znajdujący się niżej, tworzy powierzchnia trawnika wraz z rabatą w której zaplanowano magnolię. Następny poziom stanowi zbiornik wodny z dyszą. Na ścianie zbiornika zaprojektowano dekoracyjną, ażurową ściankę z cortenu. Naprzeciwko zbiornika znajduje się miejsce na ognisko.

Wyróżniającym się elementem tej części ogrodu jest rzeźba. W betonowym ogrodzeniu umieszczono sylwetki pędzących koni, które dają wrażenie jakby miały za chwilę się uwolnić i wybiec na przestrzeń trawnika. Na głównej osi domu zaprojektowaną miejsce na huśtawkę, a po jej dwóch stronach symetrycznie umieszczono graby w formie palmeta.

Frontową część przestrzeni tworzy niskie betonowe ogrodzenie z miejscem na śmietnik oraz podjazd z dużych betonowych płyt.

Koncepcja projektowa ogrodu

2020