Zieleń przy firmie Orlen

Projekt nowego zagospodarowania terenu obejmuje nasadzenia drzew, krzewów i traw ozdobnych. Przy opracowywaniu projektu adaptacji terenu położono duży nacisk na stworzenie reprezentacyjnego charakteru miejsca. Nowe nasadzenia z krzewów i traw mają na celu uporządkowanie przestrzeni oraz podniesienie walorów estetycznych i przyrodniczych terenu opracowania. Odpowiednio dobrane rośliny zimozielone oraz trawy ozdobne tworzą efektowaną kompozycję przez cały rok. Głównym założeniem było stworzenie ekologicznej enklawy tego terenu. Bioróżnorodność nasadzeń ma pokazać że firma dba o przyjazne środowisko a  rabaty składająca się również z kwitnących bylin mają przyciągać owady, przez co zwrócić uwagę na ich ogromną wartość w ekologii. Motywem przewodnim w projekcie jest liść dębu nawiązujący do logo firmy Anwil. Kolorystyka planowanych nasadzeń nawiązuje do identyfikacji wizualnej firmy w przewadze koloru czerwonego, bieli oraz różnych odcieni zieleni.

Całość założenia opiera się na swobodnym układzie nasadzeń w geometrycznych ramach. Szkieletem założenia są drzewa liściaste w przewadze dęby oraz duże platany z efektownymi elementami podświetlanymi. Po zmroku kameralne, nowoczesne oświetlenie, zapewnia efektowny wygląd założenia.

Miejsce wypoczynku znajduje się w pobliżu dawniej istniejącej fontanny. Umieszczona nowoczesna ściana wodna i ławki mają zachęcać do odpoczynku w promieniach słońca. Dość dużą powierzchnie stanowią trawniki wykonane z mieszanek odpornych na intensywne użytkowanie oraz jednocześnie atrakcyjnych wizualnie.

W projektowanej przestrzeni znalazła się również funkcja rekreacyjno-wypoczynkowa. Miejsce do uprawiania sportu to boisko do piłki siatkowej. Nowoczesna wiata palarni harmonizuje z przestrzenią zieleni, ażurowe ściany przenikają przez nią oraz zielony dach na część zadaszenia zwiększa strefę biologicznie czynną.